‘Met een vaste leverancier kun je toekomstplannen maken’
De loyaliteit van KiKa en Main Sales
Over loyaliteit gesproken: tienduizenden mensen hebben de afgelopen jaren via verschillende acties geld ingezameld voor KiKa – Kinderen Kankervrij. Vooral hardlopen is populair. Deelnemers van de internationale marathons zijn vanaf 2019 herkenbaar aan een voor KiKa ontworpen gewatteerde jas. Main Sales kwam met het voorstel en bespaart de stichting daarmee de stress en onzekerheid van last-minute bestellingen.
Het is eigenlijk een spagaat: KiKa zou de loyaliteit van donateurs en vrijwilligers meer willen belonen, maar het donatiegeld is bestemd voor onderzoek en behandelmethoden. “We zijn altijd zuinig met promotionele artikelen,” vertelt Marijke Roskam van KiKa. “Daarom kiezen we artikelen die we op verschillende momenten in kunnen zetten, zoals veters, bidons, polo’s, sleutelhangers en medailles. Daar zijn de mensen heel blij mee.” Roskam werkt bijna 14 jaar voor de stichting en doet net zo lang zaken met Main Sales. De samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, zeggen beide partijen. ‘Het is open en transparant,’ voegt Main Sales’ Bas Kouijzer eraan toe. KiKa heeft ook andere leveranciers: omdat mensen symphatiseren met het doel van de stichting krijgt ze vaak korting aangeboden. “Dat is ze natuurlijk gegund,” zegt Main Sales’ Bas Kouijzer. “En soms komen wij met een beter aanbod. We proberen KiKa te helpen door de kosten zo laag mogelijk te houden. We geven iets weg of nemen met minder marge genoegen. En door onze loyaliteit aan onze leveranciers kunnen we ook via hen vaak een extra steentje bijdragen. De fabrikant van de polo’s voor de marathonlopers helpt ons bijvoorbeeld door een deel van zijn marge aan KIKA te schenken.”
Je klant kennen
In ieder geval houdt het ‘shoppen’ hen beiden scherp, zegt Roskam. Al vraagt ze standaard offerte aan bij Main Sales en verlangt ze dit ook van KiKa’s evenementenorganisator EmoLife. Met een vaste leverancier kun je plannen maken voor de toekomst, vindt Kouijzer: “Veel organisaties vragen te hooi en te gras offertes op bij verschillende leveranciers en kiezen dan voor de goedkoopste op dat moment. Maar een vaste leverancier kent je organisatie, doelgroepen, bestelgeschiedenis en de problemen waar je tegenaan loopt.” Een probleem bij KiKa was de inkoop van de gewatteerde jassen voor de deelnemers van de internationale marathons, inmiddels in New York, Boston, Chicago, Berlijn, Valencia, Disney World en Tokio. Roskam: “Mensen zamelen geld in voor KiKa door mee te doen aan deze marathons. Wij sturen hen altijd een kledingpakket op met polo’s en een jas in onze kleur oranje. Maar de definitieve startbewijzen krijgen ze best kort voor aanvang van de marathon. Dit betekent dat we een paar keer per jaar heel gehaast op zoek moeten naar jassen in de juiste maat en de correcte kleur oranje. Dat geeft veel stress.’ Kouijzer kocht soms een kleine voorraad jassen in om het probleem van een tekort te omzeilen: “Leveranciers veranderen hun collectie regelmatig, of de benodigde maten waren simpelweg op. Uit nood hebben we ooit witte jasjes moeten nemen, en dat is zonde.” Eigenwijs
Gelukkig kwam Main Sales ‘heel eigenwijs’ met een voorstel voor een eigen KiKa-jas, vertelt Roskam. Dit maakt het mogelijk een veilige voorraad te hebben, die bovendien geactualiseerd kan worden. Kouijzer legt het uit: “Zodra duidelijk is hoeveel mensen een bepaalde marathon gaan lopen brengen we op de jassen - in de benodigde maat - de borduring aan, bijvoorbeeld ‘New York City Marathon, 2019’ of ‘Valencia Marathon, 2020’. En dit kunnen we snel en last minute doen.” De borduring is een must, vindt hij: “Mensen zijn heel trots op hun prestatie en zeer betrokken bij het doel van KiKa. Dat willen ze laten zien.” In januari 2019, bij de Disney World marathon, zullen de eerste deelnemers in een KiKa-jas van start gaan. Roskam verheugt er zich erop: “Het is een waanzinnig jasje van mooie kwaliteit met gave KiKa-items.”