• Snelle levertijd Snelle levertijd
  • Offerte binnen één uur Offerte binnen één uur
  • Gratis drukproef Gratis drukproef

Knauf onderhoudt warme relatie met vakmensen in de bouw

‘Je moet op je leverancier kunnen rekenen’ 

Fotowedstrijden op Facebook, de online tv-battle StucMasters, een spaarprogramma, technisch advies via app en telefoon en trainingen op de Knauf Akademie. Knauf levert niet alleen hoogwaardig bouwmateriaal aan handelsconcerns maar onderhoudt ook intensief contact met de gebruikers van hun producten, zoals stukadoors en afbouwbedrijven. Relatiegeschenken spelen hierbij een graag geziene rol. 
Een ijskrabber met verlichting, een thermosfles, zonnebrillen of bluetooth speakers. Spullen waar vaklui in de bouw blij mee zijn, weten ze bij Knauf. Sinds 2017 wordt het grootste deel van hun relatiegeschenken geleverd door Main Sales. “Main Sales denkt mee, offreert en levert snel en hun prijzen zijn scherp,” zegt Knaufs MarCom-coördinator Ellen Baartman. Ze zit 25 jaar in het communicatievak en werkt sinds 2017 bij de Nederlandse tak van het internationaal opererende Duitse familiebedrijf. Ellen Baartman roemt ook de betrokkenheid onder de medewerkers van Main Sales. “Door dit hele pakket is Main Sales voor ons een waardevolle partner. En dat is fijn want we hebben hier altijd genoeg te doen.” Een hoge tijdsdruk ziet Main Sales’ Erik de Beer bij veel grote ondernemingen: “Klanten kunnen hun vraag, ‘probleem’ of wens echt bij ons parkeren. Vervolgens handelen we snel. Daar is veel behoefte aan.” 

 A-merk

Knauf heeft een uitgebreide communicatiemix waarmee ze bouwt aan service, klanttevredenheid, imago en klantentrouw. Zo volgen jaarlijks zo’n duizend mensen een cursus aan de zogenoemde Knauf Akademie. Op de website, aangejaagd via Facebook, hebben vakmensen toegang tot hoogwaardige content, over bijvoorbeeld brandveiligheid of inbraak. Humor en spel krijgen ook een plek: met cartoons, fotowedstrijden van bouwprojecten en de online tv-battle StucMasters. “Knauf is een A-merk,” vertelt Ellen Baartman. “Dus ook onze communicatie draait om inhoud en kwaliteit. Dit betekent dat we ook goed nadenken over onze relatiegeschenken en give-aways want mede via dit soort geschenken laten we onze klanten merken dat we hen waarderen.” 

Op nummer één 

In hun beider functie concentreren Ellen Baartman en Erik de Beer zich op de grote lijnen. Maar soms komt het aan op handwerk. Als het mis gaat bijvoorbeeld. Ellen Baartman: “Vorig jaar wachtten we op een levering van paraplu’s, bestemd voor relaties met wie we een trip gingen maken. Echter werden de paraplu’s vastgehouden aan de grens. Main Sales heeft toen persoonlijk andere paraplu’s bezorgd. Zo’n aanpak geeft me het gevoel dat ik bij Main Sales top-of-the-line, vooraan sta. Vervolgens werden de leverkosten niet in rekening gebracht omdat de bestelling later arriveerde dan afgesproken. Heel netjes. Wij gaan met onze klanten op een zelfde manier om. Klanten waarderen het echt als je er voor ze bent en een oplossing zoekt en biedt.” 

Loyaliteitsprogramma 

Eind 2018 lanceerde Knauf haar vernieuwde loyaliteitsprogramma. Klanten kunnen hun kassabon nu scannen via een voor Knauf ontwikkelde app. Met aankopen van Knauf-producten sparen ze voor Knauf-merchandise, bijvoorbeeld een sporttas of een JBL-boombox met vijftig procent korting. Bij Knauf is er geen gebrek aan ideeën: goed gereedschap staat op de planning en ‘misschien wel een barbecue’. Knauf werkt voor het spaarprogramma met een bureau dat is gespecialiseerd in klantloyaliteit. Het bureau heeft eigen leveranciers maar Ellen Baartman sluit niet uit dat Main Sales ook hierin iets kan betekenen: “Voor aanvullingen op het assortiment ‘Knauf Merchandise’ blijft Main Sales onze belangrijkste partner.”